Ruggenprik of epidurale verdoving

Is de pijn tijdens de bevalling voor jou ondraaglijk? Dan kan je op elk moment vragen naar een ruggenprik. De anesthesist komt dan bij je langs om deze epidurale verdoving toe te dienen zodat je de pijn van de weeën niet meer voelt.

 

Via een dun slangetje (katheter) wordt er verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels gespoten. De prik van de epidurale naald duurt kort en doet door de verdoving van de huid praktisch geen pijn. Bovendien is de kans op ernstige complicaties erg klein, hoewel tijdelijke bijwerkingen van niet-ernstige aard niet uit te sluiten zijn (bv. daling van de bloeddruk, hoofdpijn, jeuk, krachtverlies in de benen, verminderde blaasfunctie).

 

Gemiddeld duurt het 5 tot 15 minuten voordat je het effect echt merkt. Daarbij worden de zenuwen tijdelijk uitgeschakeld die pijnprikkels sturen vanuit de baarmoeder en bekkenbodem. Ook de spieren die je onderlichaam sturen, worden mee verdoofd. Na een ruggenprik neemt de spierkracht in je onderbenen dus tijdelijk af en krijg je minder gevoel in je benen en onderbuik.

 

Voor er een epidurale verdoving geplaatst wordt, dien je zelf een informed consent te tekenen. Dit is een document waarin de procedure en de eventuele risico’s beschreven staan. Als je reeds voor de arbeid beslist hebt dat je graag met epidurale verdoving zou bevallen, kan je dit document al tekenen bij het begin van je arbeid.