Natuurlijke en spontane arbeid en bevalling

Bij de meeste zwangere vrouwen begint de arbeid spontaan. De arbeid start meestal met harde buiken die eerst gepaard gaan met een menstruatie-achtig gevoel en geleidelijk aan sneller en pijnlijker worden. Een andere mogelijkheid is dat je vliezen eerst breken en daarna de weeën pas beginnen. In beide gevallen gaat het om een spontane start van de arbeid. We spreken van weeën als je pijnlijke harde buiken hebt die gepaard gaan met veranderingen van de baarmoederhals. Dit noemt men de ontsluitingsfase.

 

Dit is een volledig hormonaal proces dat sterk wordt beïnvloed door prikkels van buitenaf. Een verplaatsing, een nieuwe omgeving of sterke prikkels kunnen het hormonale proces en bijgevolg de weeën beïnvloeden. Daarom streven wij er in de bevallingskamers naar om een rustige en aangename sfeer te creëren m.b.v. regelbare verlichting, rust  en ontspannende muziek. Bewegen en rond wandelen zorgen er in het beginstadium vaak voor dat de arbeid zich verder gaat zetten. De vroedvrouw zal je dan ook aanraden om zoveel mogelijk in beweging te blijven en verschillende houdingen uit te proberen. De houdingen en/of bewegingen waarbij jij je weeën het best kan opvangen, worden aangeraden.

 

Er zijn ook natuurlijke pijnstillende technieken die je kan toepassen, zoals ademhalingstechnieken, warmte aanwenden d.m.v. een kersenpitkussen of een bad/douche, de bal of een onderrugmassage.

 

Eten en drinken is toegelaten tijdens de arbeid, hoewel we aanraden we raden aan om lichte maaltijden of tussendoortjes te nuttigen. Dit om de kans op misselijkheid te verkleinen. Isotone dranken, zoals Aquarius, worden ook aangeraden.


Wanneer je 10 cm ontsluiting hebt en persdrang, spreken we van de uitdrijvingsfase. De duur van deze fase is afhankelijk van meerdere factoren. Voor de bevalling kan je gewoon in dezelfde kamer blijven. Het bed wordt omgevormd tot bevallingsbed en het persen kan beginnen.

 

Als de vroedvrouw merkt dat de spontane perstechniek niet efficiënt is, dient deze soms wat bijgestuurd te worden. Bij het begin van het persen wordt je begeleid door de vroedvrouw. De gynaecoloog is aanwezig tijdens de geboorte van de baby. De meeste vrouwen bevallen in rugligging met de benen in de beensteunen. In overleg met de gynaecoloog kan je in de mate van het mogelijke ook in een alternatieve houding bevallen.