Na de geboorte

Meteen binding met je baby!

 

jessa-neonatologie-5 Wanneer je kindje ter wereld komt en alles normaal verloopt, leggen we het direct op je warme huid. Dit eerste samenzijn is een teder en intens moment, geniet ervan! We proberen ervoor te zorgen dat niets de rust verstoort. Vlak na de geboorte zijn de reflexen van je baby erg sterk: hij/zij zal vanzelf de tepel zoeken om te zuigen aan de borst. Dit huidcontact (skin-to-skin) bevordert niet alleen de aanmaak van melk voor borstvoeding. Het houdt je baby ook op temperatuur en de ademhaling en hartslag worden er rustig van. Heb je een keizersnede achter de rug en moet je nog even in de operatiekamer blijven? Dan neemt je partner deze rol over door de baby op dezelfde manier vast te houden. Bij een gentle sectio blijft je baby skin-to-skin bij jou in de operatiekamer en in de recovery. De tijd in de recovery wordt zo kort mogelijk gehouden.

 

Controle van je kindje

 

Is de bevalling volledig normaal verlopen? Dan komt de kinderarts binnen de 24 uur na de geboorte langs om je baby grondig te onderzoeken. Aan de hand van een hele reeks testen wordt de lichamelijke en neurologische toestand van je kindje uitgebreid gecheckt. Soms is de kinderarts bij de bevalling zelf aanwezig bv. als je kindje te vroeg geboren wordt. Indien nodig kan de pediater meteen ingrijpen en extra medische hulp of gespecialiseerde verzorging bieden.

 

Soms wacht toch de couveuse…

 

Werd je kindje te vroeg geboren? Is het gewicht aan de lage kant? Lijdt het aan warmteverlies? Of heeft het gewoon een beetje extra hulp nodig? Dan wordt het opgenomen op de afdeling neonatologie (N*).


Als je kindje stabiel is onmiddellijk na de bevalling mag het skin-to-skin bij jou blijven terwijl de kinderarts het eerste onderzoek doet. De verpleegkundige van de neonatale eenheid zal de nodige observaties doen en een monitor aanleggen om je kindje intensief te volgen. Dit kan allemaal zonder het huid-op-huidcontact te onderbreken. Enkel wanneer er gespecialiseerde verzorging nodig is, neemt de verpleegkundige je kindje mee naar de couveuse. Jij en je partner volgen zo snel mogelijk.


Op de neonatale eenheid staat een team van gespecialiseerde kinderartsen, pediatrische verpleegkundigen en vroedvrouwen paraat om je baby 24 uur op 24 van nabij op te volgen en te verzorgen. We hebben alle nodige kennis, expertise én infrastructuur in huis om je kindje veilig door de eerste levensweken te loodsen. Wees dus gerust, je nieuwe spruit is er in deskundige handen!